Схеми застосування

ОСОБЛИВОСТІ ЖИВЛЕННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР

Овочеві культури мають особливості в споживанні поживних речовин в процесі вегетаційного періоду. Потреба у елементах живлення залежить від біологічних особливостей споживання поживних речовин, обумовленими потужністю кореневої системи, інтенсивністю росту і використання елементів живлення рослинами на окремих етапах розвитку.

По відношенню до рівня мінерального живлення овочеві культури поділяються на три групи.

  1. Дуже вимогливі культури, що відрізняються слабо розвиненою кореневою системою - цибуля, часник, огірок, морква, перець, цвітна і рання білокачанна капуста.
  2. Вимогливі рослини з відносно добре розвиненою кореневою системою -середньостиглі та пізні сорти білокачанної капусти, томат, буряк столовий, гарбуз, кабачок.
  3. Менш вимогливі рослини можуть рости при широкому діапазоні вмісту елементів живлення і кислотності ґрунтів - щавель, редька, ріпа, бруква, редис.

Потреба овочевих рослин в окремих елементах живлення значно варіює протягом періоду вегетації. Рослини при проростанні витрачають запасні речовини насіння і не потребують великої кількості поживних речовин. Однак у міру виснаження запасів насіння проростки переходить на гетеротрофне кореневе живлення. В цей період молоді рослини дуже чутливі до їх вмісту в ґрунті. Недолік або надмірний надлишок будь-якого елементу живлення негативно позначається на подальшому рості і розвитку рослин.

У весняний період з холодної ґрунту коріння молодих рослин погано засвоюють фосфор, тому в цей час вони потребують високої забезпеченості фосфором. По міру розвитку рослин, для формування надземної вегетативних органів і коренів значно посилюється поглинання всіх елементів живлення. При цьому особливо швидко збільшується споживання азоту під час утворення і активного росту листя і стебел. До початку утворення плодів, коли вегетативні органи в основному сформовані, споживання азоту у більшості овочевих культур знижується, а використання фосфору і калію зростає. Наприклад, томат в період формування асиміляційного апарату і плодоношення найбільш вимогливий до забезпечення азотом і калієм, а перед цвітінням і утворенням плодів (зав'язі) значно збільшується споживання фосфору. Дефіцит його в цей період затримує цвітіння, утворення і дозрівання плодів. Під час формування запасаючих органів (коренеплодів, качанів і цибулин) дворічним овочевим культурам (капуста, морква, буряк, ріпа, редис, редька, цибуля, часник і ін.) необхідне поліпшення фосфорного і калійного живлення.

В загальному, листові овочі (капуста, салат, щавель, шпинат) мають підвищену потребу у азоті, коренеплоди - до калію, томати - до фосфору, а огірки - до фосфору і калію. Культури, призначені для зимового зберігання, потребують достатнього забезпечення фосфору і калію. Капуста інтенсивно поглинає азот до початку утворення качана, а в період його формування - фосфор і калій. Томати найбільш активно використовують азот і калій в період плодоношення. Огірки найбільш інтенсивно споживають елементи живлення в фази цвітіння і утворення плодів. У перший період росту огірки використовують більше азоту і фосфору, ніж калію, а в другій половині вегетації не потребують інтенсивного азотного живлення. Цибуля характеризується підвищеною вимогою до азотного живлення в першу половину вегетації, а з моменту утворення цибулин до їх дозрівання - до фосфору і калію.

Картопля не менше вимоглива до родючості ґрунту, ніж інші овочеві культури. Особливо важливо за допомогою раціонального застосування добрив стимулювати утворення листкової поверхні до настання моменту цвітіння. У цьому випадку створюються ідеальні умови для формування бульбоутворення в наслідок інтенсифікації відтоку пластичних речовин від асиміляційних органів в запасаючі. Темпи споживання поживних речовин картоплею в ранні терміни вегетації випереджають темпи накопичення пластичних речовин. Критичною для картоплі є фаза цвітіння, до цього моменту він споживає максимум поживних елементів: 75% азоту, 70% калію і магнію, всю норму кальцію і до половини норми фосфору.

© 2010-2019 р. Науково-виробнича компанія «Квадрат»